Forbrukslån

Hva er et forbrukslån? Når bør jeg ta opp et forbrukslån? Dette er spørsmål du kanskje trenger svar på. I denne artikkelen forklarer vi deg blant annet hva et forbrukslån er, hvilke bruksområder det har, og i hvilke situasjoner du ikke bør ta opp et forbrukslån.

Et forbrukslån er kort sagt et lån uten sikkerhet. Dette betyr at når du skal søke et lån, ikke trenger å stille med eiendeler som sikkerhet til banken. Dersom lånet da skulle bli misligholdt, vil ikke långiveren kunne selge hverken bolig, bil eller andre eiendeler for å dekke inn sitt tilgodehavende. Forbrukslån medfører dermed høyere risiko for banken. Det fremkommer av lånerenten.

Ønsket lånebeløp 100000 kr


Eks: Effektiv rente 16,5%, 100.000 o/2 år, etabl. geb. 950, kostnad 16.682. Totalt: 116.682. Løpetid 1-5 år. Maks. effektiv rente 37,62%.

Ønsker du ikke å registrere deg?
Sjekk vår komplette sammenligning her!

 

Hva brukes forbrukslån til?

Forbrukslån kan brukes til hva som helst. De vanligste årsakene til at folk tar opp forbrukslån er:

  • Når det oppstår uforutsette utgifter.
  • Ved refinansiering av gjeld.
  • Ved oppussing.

Uforutsette utgifter kan for eksempel være at bilen din trenger reparasjon, eller at vaskemaskinen har sviktet totalt. De aller fleste i dette landet er avhengige av både bil og vaskemaskin i hverdagen. Det må derfor fikses så raskt som mulig. Har du ikke penger til dette med en gang, kan forbrukslån der og da være et alternativ.

Også oppussing av bolig er et vanlig bruksområde for forbrukslån. Oppussing kan jo koste inntil flere hundre tusen kroner. Spesielt om du ikke gjør det selv, og må la noen andre gjøre jobben for deg. De som ikke ønsker å leve med et slitent kjøkken eller bad i årevis, og som ikke har spart opp nok midler til oppussing, tar da gjerne opp et forbrukslån for å betale for oppussingen. Selv om det med tanke på rentekostnadene lånet medfører ikke er lønnsomt, er det mange som mener at resultatet etter oppussingen er verdt det.

Forbrukslån til refinansiering innebærer at du tar opp et lån for å dekke gjeld du har fra før, men da til lavere rente.

Hva passer et forbrukslån ikke til?

Alle bruksområdene til et forbrukslån som nevnt over har nemlig én ting til felles: lånet blir brukt til anskaffelse av eiendeler eller andre fordeler. Med andre ord så sitter du da igjen med noe til slutt. Problemene med forbrukslån oppstår når du ikke sitter igjen med noe som helst etter at pengene er brukt opp. Eksempler på hva et forbrukslån ikke bør brukes på er dermed:

  • For å betjene annen gjeld
  • til generelt forbruk

Når det gjelder å søke om forbrukslån er det også noen minstekrav banker stiller. Disse grunnkravene vil variere fra bank til bank, men det laveste kravet som stilles i dag er at lånesøker må ha fylt 18 år, ha fast inntekt, samt ikke ha betalingsanmerkninger eller inkassosaker. Noen banker krever også at man har inntekt på over kr. 200.000,- eller mer, mens andre ikke oppgir minimumskrav til inntekten.

Kort oppsummert er et forbrukslån et lån du kan få innvilget uten å stille sikkerhet i noen form for eiendeler eller bolig. De beste bruksområdene for forbrukslån er oppussing, reparasjoner og refinansiering av annen gjeld, og du bør ikke ta opp forbrukslån dersom du ikke sitter igjen med noe til slutt.

Summarum Finans er en tjeneste som sammenligner lån, og som enkelt lar deg finne den beste banken eller megleren for dine behov. Vi sender ikke søknaden direkte til meglere eller utlånere. Vi forteller deg simpelthen hvilke alternativer som er de billigste og best passende til dine behov. Du velger selv hvilken tjeneste du vil benytte.

Ved hjelp av Summarum Finans kan du sammenligne og finne de beste lånealternativene. Gjennom vår samarbeidspartnere kan vi sikre at du mottar et best mulig tilbud basert på ditt individuelle behov.

SØK NÅ

Artikler