Nordmenn reiser hele tiden. Spesielt om sommeren. For de fleste nordmenn betyr sommeren ferie, og gjerne en eller flere utenlandsreiser med familien eller på egenhånd. Det er stort sett bare et problem som hindrer oss fra å reise jorda rundt, og det er selvsagt pengene. Dersom ferien nærmer seg, har du kanskje en del bekymringer rundt hvordan du skal finansiere den. Ikke fortvil! Vi hjelper deg. Vi vil i denne artikkelen gi deg noen tips slik at ferien blir vellykket.
Det beste er selvfølgelig å ha penger disponibelt på kontoen når den tiden kommer. Men har du begynt i ny jobb, vil du ikke få utbetalt feriepenger dette året. Det kan også være at du allerede har brukt dem på andre presserende utgifter, som oppussing av bolig eller reparasjon av bil.
Da er det en mulighet å ta opp et ferielån. Et ferielån passer både til små og store ferier. Denne typen lån har imidlertid en rekke fallgruver som det er viktig å holde seg unna. Her får du informasjonen du trenger for å ta et godt valg for privatøkonomien.
Kort sagt er et ferielån et forbrukslån du tar opp for å finansiere ferien. Forbrukslån er igjen et lån uten sikkerhet. Dette betyr at långiver ikke tar pant i bolig eller andre eiendeler for å godkjenne lånet.
For at du skal kunne få ferielån er det en del ting som må være på plass:
Du kan i dag låne inntil 500 000 kroner uten sikkerhet. Det holder selvfølgelig i lange baner til å finansiere en ferie. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på hvilken økonomisk forpliktelse et ferielån er før du takker ja.
Når det ikke tas pant i et lån medfører dette en større risiko for långiver. Da er det kun inntekt som blir stående som sikkerhet for lånet. Skulle du miste denne er sannsynligheten stor for at du ikke vil klare å betjene lånet. På grunn av dette er det derfor en høy effektiv rente på lån uten sikkerhet. Det er vanlig at den ligger mellom 10 % og 25 %. Sammenligner du med et boliglån med sikkerhet i boligen, er dette skyhøyt. Renten vil også avhenge av hvor stort lån du tar opp. Tommelfingregelen her er at et større lån medfører en lavere rente og motsatt. Totalkostnaden på lånet vil også bli påvirket av lengden på nedbetalingsperioden.
Et forbrukslån til ferie faller likevel rimeligere enn om du tar den på kredittkortet med samme tilbakebetalingstid.
Men det skal selvfølgelig betales tilbake. Helst så fort som mulig. Du bør ha evne til å betale det ned på tre eller fire måneder. Det er kjedelig om det fortsatt ikke er borte når du tar ferie neste år.
Tips til deg som vil ta et ferielån: